Намаляващо население Населението на България е едно от най-бързо намаляващите в

...
Намаляващо население Населението на България е едно от най-бързо намаляващите в
Коментари Харесай

АФП за България: Олигарсите са с привилегии, населението се топи, но се гордеят с розовото масло

Намаляващо население

 

Населението на България е едно от най-бързо намаляващите в света. При рухването на комунизма през 1989 година имаше съвсем 9 милиона поданици, само че в този момент има единствено 6,52 милиона души заради всеобща емиграция, ниска раждаемост и висока смъртност. Продължителността на живота е една от най-ниските в Европейския съюз - 73,6 години. Липсата на задоволително забележителна работна мощ, изключително приключването на мозъци от образовани експерти, се отразява на икономическия напредък.

 

Ендемична корупция

 

България е най-лошо оценената страна в Европейски Съюз в Индекса за усещане на корупцията, направен от неправителствената организация Transparency International. Сивата стопанска система съставлява малко под 30 % от икономическата интензивност, съгласно една оценка, оповестена от Международния валутен фонд. Подкупите са присъщи за доста области на публичния живот, в това число медицината, образованието, полицията и медиите. Чести са историите за охолния живот на политическия хайлайф - жилища, добити на ниски цени, вили, издигнати с еврофондове, и привилегии за олигарси. Повечето българи имат междинна месечна заплата от едвам 870 евро ($853), което е 2,5 пъти по-малко от междинното за Европейски Съюз. За възрастните хора пенсиите от едвам 342 евро (335 долара) значат, че те също се борят да свързват двата края.

 

Русофилство и мюсюлмани

 

В исторически проект българите постоянно са се ориентирали към Русия, а не към Запада. И двете страни са най-вече славянски и православни и употребяват кирилицата, за която България твърди, че е основана на нейна земя. Москва също изигра решаваща роля в освобождението на България от османско господство през 1878 година и страната беше най-лоялният спътник на Съветския съюз по време на комунизма.

 

От османско време България е наследила 13-процентно мюсюлманско малцинство от етнически турци, помаци (българи, приели исляма под османско владичество) и някои роми.

 

Кисело мляко и рози

 

Страната се гордее с откриването на кисело мляко - изказване, оспорено от прилежаща Турция - и даже е дала името си на бактерията, която е незаменима при производството му: Lactobacillus bulgaricus (LBB). Българският откривател, студентът по медицина Стамен Григоров, открива бактерията през 1905 година, до момента в който учи питателните привички в южните Родопи на България.

 

Друга национална емблема е розата дамаскена, чието масло е наложително в съвсем всички парфюми от висок клас. Наред с Турция и Мароко, България обичайно е един от водещите международни експортьори на розово масло. От нежните розови листенца българите вършат и сладко от рози и даже розова ракия, напомня БГНЕС.

 

Езически корени

 

Празничният календар на България включва доста следи от нейното предхристиянско езическо минало. Един образец е традицията на " кукерите ", които дефилират в комплицирани костюми на чудовища, с цел да прогонят неприятните зимни духове в края на сезона. Друга, която е преплетена със актуалните религиозни дати, са " нестинарите ", които играят хоро върху жарава на празника на Свети Константин и Елена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР